NIEUW:

3 Artikelen
 


Spring 2007 issue of the USA Body Psychotherapy Journal honoring Stanley Keleman for his lifework

 

New CD and DVD of Stanley Keleman’s presentations in England and Germany 

 

 

123456

Illustrations by Vincent Perez from "Emotional Anatomy"
Center Press, 2045 Francisco St, Berkeley, California 94709

De schrik/startle reflex is een organismisch antwoord op noodsi

tuaties – gevaar, bedreiging of uitdaging die zowel van buitenaf als van binnenuit de persoon kunnen komen. Het is een complex proces dat begint met eenvoudige spontane antwoorden op bedreigingen/uitdagingen en kan zich ontwikkelen naar meer complexere vormen. Dit is afhankelijk van de tijd waarop, de intensiteit en de duur van het onbekende

Dit antwoord is gewoonlijk tijdelijk; als het gevaar voorbij is keert het organisme terug naar het normale. Maar ditzelfde antwoord kan ook een gewoonte worden zodat het organisme in deze toestand blijft. Het wordt een altijd aanwezig somatisch patroon. Veel mensen zijn in een voortdurende staat van een gematigd zich afzetten tegen gevaar welke ze niet volledig kunnen benoemen. Stress is het woord dat deze doorgaande toestand beschrijft en schrik/startle is de tijdelijke toestand.

De schrikreflex begint met onderzoeken en vervolgens volgt assertiviteit, ergernis, boosheid, of vermijding en tenslotte onderwerping en in elkaar storten. Elke stap in deze intensivering is gebaseerd op de mogelijkheid van het organisme om pulsatie te stoppen, segmentering te creëren en meer en meer lagen van zichzelf te rekruteren in het antwoord. Het brengt met zich mee:

1. Verandering in de spieren en houding
2. Verandering in de vorm van het diafragma
3. Verdikking of verdunning van de lichaamswand
4. Toename in de scheiding tussen de lichaamszakken
5. Verandering in de relatie van het lichaam met de zwaartekracht van de aarde
6. Verandering van gevoelens, emoties en het denken

Het schrik/startle antwoord is gewoonlijk progressieve en beweegt zich in een continuüm: maar het is niet mechanisch noch beweegt het zich in een onveranderlijke of opeenvolgende orde. Iedereen heeft een eigen uniek patroon van schrik/startle en stress die wordt bepaald door het aantal, de tijd en de duur van de bron en de ernst van de dreiging waaraan het organisme fysiek of emotioneel wordt bloot gesteld. In sommige gevallen springt de persoon direct naar een meer extreem antwoord.

Deze somatische patronen zijn processen van diep zelfbewustzijn en wijzen van voelen en kennen van de wereld. Zij beïnvloeden zowel alle weefsels, spieren, organen en cellen als gedachten en gevoelens. Zij zijn meer dan alleen maar mechanisch. Zij zijn een vorm van intelligentie, een continuüm van zelfregulatie. Deze patronen zijn gelaagde fenomenen die het gehele organisme beïnvloeden. Zij zijn intrinsiek en alle spieren – van het puntje van je hoofd tot aan je tenen – doen eraan mee. Spieren en organen zijn niet alleen maar in contractie. Zij zijn georganiseerd in een configuratie. Deze organisaties worden de wijze waarop wij de wereld kennen evenals onszelf en zij worden de wijze waarop de wereld ons herkent en kent.

Zie ook de boeken: "Emotional Anatomy" (1985) and "Insults to Form."by Stanley Keleman,

Voor vragen en informatie: gine.dijkers@planet.nl

The contents of this site are copyright©, Stanley Keleman
All Rights Reserved.

continuum

Deze animatie herhaalt zich 4 maal

Om deze animatie te starten of the herstarten click op je RELOAD knop in Netscape
of je REFRESH knop in
Internet Explorer


The contents of this site are copyright©, Stanley Keleman
All Rights Reserved.